Големите имена от света на музиката, които загубихме през 2017 година

Големите имена от света на музиката, които загубихме през 2017 година
Снимка: Andreas Eldh
31 Декември 2017

Светът загуби много от музикалните си гении през последните години. За съжаление, 2017 година също ни отне още наистина големи имена. Те си отидоха, но творчеството и музиката им остават завинаги!

Още през януари си отиде Джон Уетън, който бе басист на банди като King Crimson и Asia. Той ни напусна на 31 януари, на 67 години.

Месец февруари ни отне джаз и R&B певеца Ал Жаро, който изпя песента към "Moonlighting". Той почина на 12 февруари на 76-годишна възраст.

На 18 март, на 90 годишна възраст си отиде едно наистина голямо, голямо име – Чък Бери. Той е смятан за един от най-влиятелните изпълнители в историята на рока. През 1986 година Чък Бери става един от първите изпълнители, включени в Залата на славата на рокендрола. Бери влиза в списъка на 100-те най-велики изпълнители за всички времена според списание "Ролинг стоун", където му бе отредено петото място. Също така е носител на наградата „Грами“ за особен принос в музиката и развитието на звукозаписната индустрия. Според редица критици и ценители от всичките ранни рокендрол изпълнители той е най-важният за развитието на тази музика.

Месец май бе много тъжен за музикалното общество, защото своя живот отне фронтменът на Soundgarden и Audioslave Крис Корнел. Той си отиде на 18 май, на 52 годишна възраст. След концерт на Soundgarden в Детройт, Корнел се обеси в хотелската си стая, вероятно под въздействието на медикаменти.

През месец юни светът на хип-хоп музиката отбеляза смъртта на Prodigy от дуото Mobb Deep – една от най-влиятелните фигури на автентичния хип-хоп саунд на Ню Йорк. 42-годишният Prodigy почина в следствие на усложнения от анемично заболяване.

Датата 20 юли 2017 година ще си спомняме с много тъга, защото подобно на Крис Корнел, тогава животът си отне и неговият добър приятел Честър Бенингтън – фронтмен на големите Linkin Park. Бенингтън стори това навръх рождения ден на Корнел, правейки го по идентичен начин – обесвайки се. Музикалната общност бе в шок от новината за смъртта на вокалиста на Linkin Park. Много звезди от света на шоубизнеса изразиха своята съкрушеност, след решението на музиканта да сложи край на живота си. Linkin Park имат седем студийни албума, от които са продадени над 70 милиона копия. Номинирани са шест пъти за награда "Грами", като печелят заветната статуетка два пъти.

На 2 октомври, след прекарана сърдечна криза на 66 годишна възраст ни напусна още една легенда – Том Пети. Той свиреше класически рок и рокендрол и има продадени над 80 милиона албума. През 2002г. бе приет в Залата на славата на рокендрола. Трикратен носител на "Грами", той бе автор на някои наистина големи хитове като "I Won’t Back Down", "Free Fallin", "Runnin’ Down a Dream" и "American Girl". В дискографията му са 3 солови албума, 13 с Heartbreakers и 2 с Traveling Wilburys.

През октомври почина Фатс Домино, чийто ритъм основоположи зараждането на рокендрола. Той си отиде на 89. В разцвета си той беше сравняван с Елвис Пресли като крал на рокендрола. Той записва едни от най-големите хитове на 50-те години на миналия век като "The Fat Man", "Ain't That a Shame" и "Blueberry Hill".

На 18 ноември музикалният свят претърпява още една огромна загуба. Тогава ни напусна и легендарният китарист на AC/DC Малкъм Йънг, който бе на 64 годишна възраст.

На 6 декември си отиде легендата на френския рок – Джони Холидей. Той бе на 74, а светът ще помни негови паметни парчета като "Blood and Roses" и "Only a Memory".По време на дългогодишната си кариера Джони Холидей е пял пред повече от 15 милиона зрители по време на своите на 400 турнета. 18 от неговите албуми са платинени.  

Прочетете още