Facebook без цензура на обидни постове, стига да са важни

Facebook без цензура на обидни постове, стига да са важни
Снимка: mkhmarketing
25 Октомври 2016

Facebook обяви, че цензурата, която досега е налагана върху обидни мнения може би е твърде ограничаваща, въпреки че те най-вероятно нарушават собствените ѝ правила. Причината за това е че въпросните постове често са в полза на обществото, съобщава CNN.

"През следващите седмици ще започнем да публикуваме повече постове, които хората намират за важни и с информационна стойност, дори те да нарушават нашите стандарти," казва в своя блог пост Джоел Каплан, вицепрезидент по глобалната публична политика на Facebook.

Промяната идва месец, след като Facebook се оказа в центъра на международен скандал заради това, че не позволи споделянето на емблематичната снимка "Napalm Girl". Това е една от най-известните военни снимки в историята. Направена е през 1972 г. и показва как 9-годишната Ким Фук бяга след изгарянето на виетнамското село, в което живее, от американските военни.

Facebook в крайна сметка позволи споделянето ѝ, след като получи множество оплаквания заради ненужната цензура, която скрива историята, считайки, че "стойността на споделянето на тази снимка е по-голяма от тази на нейната забрана, дори с благородни цели."
Свалянето на цензурата дойде и след спор между служителите в компанията дали трябва да се премахват определени постове за Доналд Тръмп, тъй като може да изразяват общественото мнение, но голяма част от тях са груби и обидни.

Снимка: Christopher

От потребителска гледна точка може би изглежда, че Facebook дава повече свобода по отношение на това как се изразяваме, но всъщност създава нов проблем - служители на компанията ще определят кой пост си струва да мине цензурната цедка и кой не.

От години компанията се опитва да се наложи като технологична, а не като медийна. За тази цел тя разчита на алгоритми, които да управляват съдържанието, което нейните почти 2 млрд. потребители обменят помежду си, а не на редактори. В този случай това е стъпка назад, след като в процеса на одобряване на постове отново се включват хора.

От поста на Каплан се разбира, че Facebook ще работи по-тясно с издатели, журналисти и фотографи, за да преценява по-добре кои постове трябва да минат.

Тагове: Новина

Прочетете още