Дъжд от падащи звезди – тази вечер

Дъжд от падащи звезди – тази вечер
13 Декември 2018

Тази вечер е пикът на Джеминидите - вторият по големина годишен метеоритен поток в звездното небе.

Джеминидите са кръстени на съзвездието Близнаци (Gemini - Джемини), откъдето като че ли "идват" метеорите, място, което астрономите наричат радиант. Метеорният поток се състои от отломките на астероида, а може би изгасналата комета, Фаетон (3200 Phaethon).

Обикаляйки около Слънцето, Земята пресича облака от отломки и затова виждаме този метеорен поток всяка година около една и съща дата. Джеминидите се характеризират с големия си брой, яркост, жълтеникав цвят и късите следи, които оставят зад себе си. Скоростта им е средно около 125 000 км/час.

"Падащите звезди" са светлини, които понякога се появяват в звездното небе. Но те нямат нищо общо със звездите. Тяхната причина са космически отломки, често не по-големи от песъчинка, които изгарят в атмосферата на Земята на около 100 километра над главите ни. Поради високите скорости на космическите отломки, въздухът пред тази песъчинка се компресира, нагрява се до блясък, който виждаме като метеор.

Не е необходимо специално оборудване за наблюдение на метеорите - ясно небе и топло облекло са достатъчни. Както и тъмно място, за да се видят и по-бледите метеори. Джеминидите могат да се наблюдават до 17 декември.

Прочетете още