Две години без музикалната икона Prince

Две години без музикалната икона Prince
21 Април 2018

Милиони почитатели днес отново скърбят, след като изминаха две години от смъртта на музикалната икона Принс. Той почина на 21-ви април 2016 година, на 57-годишна възраст в имението си Paisley Park, Минесота от предозиране с мощни болкоуспокояващи.

Принс е смятан за един от най-креативните музиканти на своето време. Изпълнителят спечели световна известност след излизането на албума му "1999" през 1982 г. На върха на славата си в САЩ неговата популярност е отстъпвала само на Майкъл Джексън. Принс е награждаван с много престижни награди, сред които седем награди "Грами", "Оскар"и "Златен глобус". Включен е в Залата на славата на рокендрола през 2004 година. Списание Rolling Stone го класира на 28-мо място в списъка на 100-те най-популярни артисти на всички времена.

В негова памет ви представяме интересни факти за Принс, които вероятно не знаете.

► Принс написва първата си песен, "Funk Machine", когато е едва на 7 - преди повече от половин век.

► През 1989 г. полу-сестрата на Принс завела дело срещу него с твърдението, че текстът на песента "U Got the Look" е написан от нея. Съдията отсъдил в полза на певеца след дълга съдебна битка.

► През ноември 1996 г. Принс загубва дете. Синът му умира едва седмица след раждането си от рядко генетично заболяване - Синдром на Пфайфър.

► През 1985 г. Принс казва пред списание Rolling Stone, че преди е бил толкова беден, че е стоял пред "Мак Доналдс" и се е "хранел" с миризмата на бургери, защото не е могъл да си ги позволи.

► Певецът записва цял албум, след като среща Ким Бейсинджър и се влюбва лудо в нея. Той дори отменя турне, за да завърши албума и да я впечатли с него.

► Принс подарява песента "Kiss", веднага след като я написва. Скоро след това обаче си я взима обратно, защото не му допада музиката, която другата група добавя към песента.

► Той отдава гъстата си коса на свиренето на китара. "Убеден съм, че цялото това електричество, което минава през тялото ми, е отговорно за липсата на косопад", споделя звездата пред в. "Дейли мирър".

► Песента "Nothing compares 2 U", която стана хит в изпълнението на Шиниъд О'Конър, е написана от Принс.

► Принс свири на китара в песента "Like a prayer" на Мадона, но участието му никога не е било споменавано.

► Принс е бил едва на няколко пресечки от мястото на убийството на Джон Ленън през декември 1980 г.

► През 1984 г. той става вторият изпълнител след "Бийтълс", който по едно и също време има албум, филм и песен под номер едно в САЩ.

Прочетете още