Death DTA с концерт в София на 3 април

Death DTA с концерт в София на 3 април
Снимка: Death Dta Tours
20 Ноември 2015

Групата с оригинални членове на Death - най-после и в България

Европейското турне на Death DTA "European Thought Patterns", с оригинални членове на Death в състава си, ще мине и през София. На 3 април 2016 г. на сцената в клуб Mixtape 5 ще се качат легендарните Gene Hoglan и Steve DiGiorgio в компанията на Bobby Koelble, Steffen Kummerer и Max Phelps. Макар и без физическото присъствие на Chuck Schuldiner, артист-символ и един от най-сложните и креативни музикални умове в метъла, феновете ще могат да се доближат максимално до Death преживяването с  предстоящия концерт.

Death е от малкото групи, които въпреки всички смени на музиканти през годините, успяват да задържат и развият силата, бързината, сложната и оригинална мелодика и нестандартно звучене в стила си и да разбият на пух и прах всичко, чувано в музикалния свят до появата им.

Съставът на Death DTA (Death To All) за предстоящия концерт в София включва:

Steve DiGiorgio, бас (Death, Obituary, Testament, Sebastian Bach, Iced Earth)
Gene Hoglan, барабани (Death, Dark Angel, Strapping Young Lad, Testament, Fear Factory)
Bobby Koelble, китара (Death, Azrael)
Steffen Kummerer, китара и вокали (Death DTA, Obscura, Thulcandra)
Max Phelps, китара и вокали (Death DTA, Cynic, Exist)

Death са една от най-влиятелните групи в метъл музиката, пионери и движеща сила на дет метъла. Kогато през декември 2001 г., харизматичният и вдъхновяващ лидер, основател и символ на Death, Chuck Schuldiner умира трагично от тумор на мозъка, за операцията на който не са събрани достатъчно средства, групата спира да съществува. Но не и въодушевлението и музикалното удоволствие за феновете от знакови за метъл музиката албуми, като започнем от първия Scream Bloody Gore (1987) преминем през Leprosy (1988), Spiritual Healing (1990), Individual Thought Patterns (1993), Symbolic (1995), The Sound of Perseverance (1998). Албуми, които много фенове на Death в България, а и по света, не са успели да чуят на живо.

През март 2012 бивши членове на Death и приятели музиканти на Чък се събират за първото бенефисно трибют турне Death To All, средствата от което отиват за Sweet Relief Musicians Fund. Неправителствената организация събира финанси за професионални музиканти, които имат нужда от пари за медицинско лечение, а подобно на Schuldiner – не могат да си го позволят.

Концертът на 3 април в клуб Mixtape 5 e част от европейското турне на бандата, която почита живота и музиката на Chuck Schuldiner, след като през лятото на 2015 г. музикантите свириха на едни от най-големите световни метъл фестивали (Bloodstock, Brutal Assault и др.).

Подгряващата група за предстоящото турне на Death DTA и за концерта им в София са немските прогресив дет метъл машини Obscura. Вокалистът и китарист Steffen Kummerer основава групата през 2002 г. и след турне със Suffocation през 2006 г. и няколко смени на членовете, Obscura се формира в сегашния си състав -  безкомпромисните виртуозни музиканти Steffen Kummerer, Linus Klausenitzer, Tom Geldschläger и Sebastian Lanser. Техничните млади герои на дет метъла от Мюнхен не крият, че са силно повлияни от творчеството на Schuldiner в Death, Cynic и Morbid Angel и след три издадени албума, вторият – Cosmogenesis, влязъл дори в американските класации за нови артисти, вече са готови и с четвъртия - Akroasis, който ще представят и в България през пролетта.  

Билетите за концерта на 3 април 2016 г. в клуб Mixtape 5 са вече в продажба в мрежата на Eventim, като първите 100 ще са на цена 30 лв., след това – 35 лв. и в деня на концерта – 40 лв. 

Прочетете още