Честит рожден ден на Vin Diesel

Честит рожден ден на Vin Diesel
18 Юли 2018

Вин Дизел е роден на 18 юли 1967 г. в Ню Йорк и днес бързият и яростен актьор празнува своя 51-ви рожден ден. Баща му е преподавател по театрално майсторство. Майка му е астроложка. Не познавал биологичния си баща. Знае от майка си, че той има много разностранен произход: Африко-Американски, италиански и вероятно Кубински. Истинското име на Вин Дизел е Марк Синклеър Винсънт, но той не обича да говори за живота си преди киното.

Снимка: BagoGames

Известно е, че своето призвание той намерил по случайност, когато на 7 години заедно със свои приятели влезли с взлом във Манхатънския театър, където вандалствали. Изведнъж, на сцената се появила жена, която вместо да се обади в полицията подала на всеки един от тях по един сценарии и известна сума пари с думите: „Ако вие, момчета, искате да играете тук, идвайте всеки ден в 4 часа. Ето ви 20 $ за седмицата. Научете си репликите.”

Жената се казвала Кристал Фийлд, артистичен директор на театъра и отдадена на развитието на актьори от ниски социални прослойки и малцинства. Тя е тази, която директно е повлияла на бъдещото развитие на подрастващия Марк. Той идвал всеки ден в 4 часа и започнал да се обучава.

Учи филология, но не завършва колежа, а заминава за Холивуд, за да търси актьорски изяви. Първите му опити да пробие там са неуспешни и се връща в Ню Йорк. За три дни и с 3000 долара бюджет заснема късометражния филм Multi-Facial ("Многоликият", 1995), който е показан на кинофестивала в Кан. 20-минутната лента е вдъхновена от неговите собствени преживявания по кастингите заради цвета на кожата му - нито твърде светъл, за да е бял, нито достатъчно тъмен за чернокож. Следва пълнометражният му дебют "Strays" (Бездомници, 1997), където отново е режисьор, сценарист и играе главния герой - наркодилър.

Снимка: BagoGames

Идва най-важното събитие в кариерата му - забелязан е от режисьора Стивън Спилбърг, който е виновникът Вин Дизел да стане известен на света. Спилбърг го кани да участва във филма „Спасяването на редник Райън”. Ролята е малка, но е написана специално за него. Режисьорите забелязват новото лице, а не по-малко впечатление им прави и гласът му. С озвучаването на робота в анимацията „Железният човект”, Вин дава своята заявка за силно присъствие под холивудското слънце не само като тяло, но и като тембър.

И така, в началото на 2000 г. Вин става един от най-високоплатените актьори. Хонорарите му никога не са по-малко от 20 млн. долара, а днес сме го гледали в десетки филми. Освен това, холивудсият актьор е и сценарист, режисьор и продуцент.

През 2017-а направи завръщане с две емблематични роли, а именно: Доминик Торето в "Бързи и яростни 8" и Ксандър Кейдж в "Трите хикса: Отново в играта". Не бива да подминаваме и „Пазители на Галактиката: Втора част“, в който Вин е гласът зад Грут.

Според списание Forbes, филмите, в които е участвал Вин Дизел през 2017-а са заработили най-много приходи през изминалата година. Цифрите показват, че кинолентите с Вин Дизел са инкасирали приходи от 1.6 милиарда долара през 2017 година. Доходът е най-вече от последния филм от поредицата „Бързи и яростни“, който е заработил изумителните 1.2 милиарда долара в глобалния боксофис.

Прочетете още