Честит рожден ден на великия Robert Plant

Честит рожден ден на великия Robert Plant
20 Август 2019

Британският музикант и вокал на една от най-влиятелните групи в историята на рока, положила основите на хард рока и хеви метъла Led Zeppelin - Robert Plant е роден на 20 август 1948 година и днес навършва 71 години.

Заедно с Led Zeppelin той печели много престижни награди, включително 5 Grammy. Тиражът на албумите им надвишава 300 милиона. През 1995-а година са въведени в Залата на славата на рокендрола. Негов е текстът на емблематичната "Stairway to Heaven", смятана от мнозина за една от най-великите рок композиции на всички времена. Според Plant песента е добила такава популярност заради текста, който отвежда слушателите в своеобразна утопия. Текстът предава непокътнатата и нецензурирана действителност, в която живеем. Основната фигура е богата дама, която смята, че всичко на този свят се купува. Тя желае да си купи своята стълба към Рая, но ще разбере, че парите не са всичко на този свят. Лирическият „аз“ иска да избяга от реалността. Той иска да се освободи от света на суетата. За него ценността е в смисъла на живота – това да го изживее стойностно. Тогава той реално ще получи своята стълба към Рая.

След разпадането на Led Zeppelin Robert Plant започва соло кариера, която успешно продължава и досега. От 1992 г. той е издал 11 студийни албума. Голяма част от тях са златни и платинени.

Благодарим за музиката, Mr. Plant и завършваме със също така титаничната и любима "Whole Lotta Love" (1969), поставена от Rolling Stone на 1-во място, преди "Stairway to Heaven" и определена от списанието, превърнало се в музикална библия, за най-великата песен на Led Zeppelin за всички времена.

Прочетете още