Честит рожден ден, Харисън Форд!

Честит рожден ден, Харисън Форд!
Снимка: PROGage Skidmore
13 Юли 2017

Холивудската легенда Харисън Форд днес навършва 75 години. Роден е в Чикаго на 13 юли 1942 г. Майка му е с еврейско потекло от Беларус, баща му - с ирландско.

Макар да е изиграл десетки успешни, очарователни и обичани роли, Харисън Форд е в сърцата на стотици милиони зрители от целия свят преди всичко със своя космически капитан - Хан Соло от култовата сага „Междузвездни войни” и със своя авантюрист археолог - Индана Джоунс.

Интересен факт е, че Харисън посещава уроци по актьорско майсторство само през последната си година в колежа, за да преодолее своята притеснителност. След завършването на колежа в Уисконсин, през 1960 г. пристига в Лос Анджелис с точно определена цел - да стане актьор. Кариерата му в Лос Анджелис започва като озвучава филми.

Подписва договор с компанията Columbia Pictures през 1966 т. в рамките на програмата "Нови таланти". За да се издържа между не многото епизодични роли, изучава занаят - става дърводелец и дори получава майсторско свидетелство.

В началото се чувства потиснат като неудачник, защото при монтажа изрязват всички епизоди с негово участие във филма "Забриски пойнт" на режисьора Микеланджело Антониони.

Едва десет години след като е пристигнал, го забелязва не кой да е, а самият Джордж Лукас и го кани за неголяма, но запомняща се роля в "Американски графити" (1973).

Четири години по-късно се случва онова, което го прави най-високо платеният актьор от последната четвърт на 20-и и първото десетилетие на 21-и век.

Случват се междузвездният пилот Хан Соло и главната роля във всички филми за Индиана Джоунс ("Похитителите на изчезналия кивот", "Индиана Джоунс и храмът на обречените“, "Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход“).

Снимка: John Flannery

Превръща в световен любимец, скоро след това става милионер. През 1985 получава първата си номинация за „Оскар”.

Снимка: eric molina

Много похвали получава за "Относно Хенри", за ролята на преуспял, безскрупулен нюйоркски адвокат, загубил паметта си.

Следващите му успехи са в "Патриотични игри", "Беглецът" (The Fugitive1993), "К-19" (K-19: The Widowmaker, 2002), а с "Еър Форс Едно" (Air Force One, 1997) е първият актьор подписал договор за хонорар надхвърлящ 20 млн. долара. През 2001 г. Книгата на рекордите Гинес го обявява за най-печеливш актьор в историята на киното.

След това се снима във филми, за които се говори по-рядко, но през 2008 г. се завръща триумфално като д-р Джоунс в "Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп".

Честит рожден ден, г-н Форд!

Прочетете още