800 милиона души ще загубят работата си до 2030 г. заради роботи

800 милиона души ще загубят работата си до 2030 г. заради роботи
16 Януари 2018

Над 800 милиона души ще загубят работата си до 2030 година, защото трудът им ще се извършва от роботи. Това сочи доклад на американската консултантска компания „McKinsey Global Institute“. Експерти от организацията са провели проучване в 46 страни и са разгледали над 800 позиции в различни сектори на икономиката. Според анализите им след 12 години всеки трети човек в богатите страни като Германия и Съединените Щати ще бъде заменен от робот в работата си. Глобално автоматизацията ще засегне всеки пети служител. Машинните оператори и работниците в хранителната индустрия ще бъдат най-често заменяни от роботи.

Снимка: Sascha Pohflepp

По-бедните страни, които отделят малко средства за наука и инвестиции в автоматизацията, ще бъдат засегнати по-малко, категорични са експертите. Индия ще бъде сравнително в страни от световния бум на роботите. Един на всеки десет индийци ще загуби работата си заради развитието на технологиите.

Имотните брокери, помощник юристите, счетоводителите и част от офисните служители ще бъдат особено уязвими в света на масовата роботизация.

Позиции, които изискват способност за бърза реакция и работа с хора като лекари, адвокати, учители и бармани според консултанската компания ще се запазят почти на 100%. Специализирана нископлатена работа като градинарство, водопроводни услуги и грижа за деца също ще бъдат малко засегнати от навлизането на роботи в ежедневието.

Прочетете още