5 съвета за успешна и удовлетворяваща 2017-та

5 съвета за успешна и удовлетворяваща 2017-та
Снимка: heart-voltage
13 Януари 2017

Искате през 2017-та да сте успешни. Едва ли има човек, който да не иска това. Според Китайския хороскоп 2017-та година е под знака на Огнения петел, който предвещава успех, благополучие и щастие. Огнения петел може да повлияе и да помогне, но вероятноста това да се случи е значително по-голяма, ако положите усилия и работите усърдно.

Ние ви предлагаме някои правила, които може да допринесат за по-продуктивна и удовлетворяваща 2017-та.

Вижте 5 съвета как да бъдете успешни през новата година.

1. Обединете това, което обичате, с това, което искате да постигнете/осъществите

Например първото нещо, което правите сутрин е да изпиете чаша кафе - това е задължителният ви старт на деня. Може към този "ритуал" да добавите друго занимание, което обичате, но нямате време да изпълнявате, като писане, четене на поезия или друга литература. Така ще направите тези минути много по-пълноценни.

Снимка: slytherinnpride

2. Бъдете по-добри към самите себе си

Всеки има дни, в които просто не върви. Претоварени сте със задачи, приятелите ви провалят плановете за вечерта, имате чувството, че се проваляте във всичко... В тези моменти вместо да се предадете и да се пуснете по течението, намерете начин да обърнете нещата във ваша полза. Приемете неприятната ситуация като опит, малко препятствие, през което трябва да преминете и си помислете за нещо хубаво, което предстои. Или си го измислете сами, човек винаги трябва да намира стимул, за да продължи напред. Може например да си напълните вана и продължително да се излежавате на спокойствие, щом няма да излизате или пък да поиграете с децата без да бързате за поредната задача, може да си пуснете дълго жадуван филм и да му се насладите и др. Просто използвайте конкретния момент без да се ядосвате, като си доставите удоволствие.

Снимка: gangsters-wife

3. Превърнете целта си в необходимост

Има разлика между това колко силно искаме да постигнем нещо и какви са реалните усилия, които полагаме за него. Най-добрият начин да се мотивирате е като превърнете целта си в нещо, без което не можете.                              

Психологът Стив Левинсън дава следния пример с мъж, на когото му било трудно да изпълнява всекидневните си тренировки във фитнеса. Затова взел решението да остави дезoдоранта си в залата. Така му се наложило всяка сутрин да ходи до фитнеса, за да го използва. Тъй като изглеждало глупаво да влезе във фитнеса само за да се напръска и да излезе, той трябвало да направи няколко упражнения. Ето как осъществил целта си да влезе във форма с всекидневни тренировки.

Снимка: deelca

4. Вършете незабавно задачите, които отнемат не повече от минута

Често обичаме да отлагаме до последния момент работата си. Този навик е враг на успеха и продуктивността. Ето как може да поправите това. 
На момента изпълнявайте задачките, които изискват не повече от минута, като това да отговорите на имейл в пощата си, да измиете чашата си от кафе, да подредите бюрото си. По-този начин ще изградите навика с времето да не отлагате по-сериозни задачи и отговорности и няма да ви се натрупват задължения и ангажименти.

Снимка: paratr00pa

5. Всяка сутрин си поставяйте по три цели

Докато пиете кафето си сутрин или си взимате душ, в рамките на 5 минути си намислете три неща, които искате или трябва да направите до края на деня. Днес те може да са нещо елементарно, като да отида да напазарувам, но утре целите ви може да станат по-големи и отговорни. По този начин ще се чувствате удовлетворени, дори понякога денят ви да не е минал добре. Освен това ще тренирате въображението си. Това е и възможност да откриете нови умения и способности, които досега са оставали скрити за вас.

Прочетете още