5 храни за здраво сърце

5 храни за здраво сърце
Снимка: Rachel Samanyi
9 Януари 2018

Сърцето е най-важният мускул в нашето тяло. Сърцето се влияе от всичко, което правим - начина ни на живот, с какво се храним, движим ли се достатъчни, стресирани ли сме.

Нов доклад на 12 влиятелни сърдечно-съдови медици препоръчва няколко храни за пълноценно функциониращо и здраво сърце. Според учените, тези храни подпомагат сърдечно-съдовата дейност. 

Снимка: Free Images

Изследователите обръщат внимание, че когато се консумират цели, а не под формата на сокове или добавки, тези храни дават “един диетичен модел, който намалява кръвното налягане, стабилизира кръвната захар и разтваря мазнините.

Снимка: Marco Verch

Ето 5 храни, които трябва да добавите в диетата си, ако искате да имате здраво сърце, което си върши работата правилно.

1. Зехтин

Две супени лъжици зехтин на ден намаляват почти наполовина риска от летален изход от заболяване на сърцето, показва ново проучване. Резултатите са въз основа на над 13-годишен анализ на хранителния режим на близо 41 000 души на възраст между 26 и 69 години.

2. Риба

Рибата е най-полезната храна за сърцето. Тя ви зарежда с протеини и омега-3 мазнини, 2 съставки, които са от изключителна важност за сърцето ви. Според кардио лекарите, трябва да приемате 2 пъти седмично риба, ако искате да заздравите сърцето си.

3. 30 грама ядки на ден

Както знаете, ядките са богати на омега-3 мазнини, които помагат на сърцето ви. Те намаляват и нивото на стрес и холестерол, което прави ядките перфектната храна за здраво сърце. Освен това има фибри, витамин Е и магнезий.

4. Зеленчуци със зелени листа

Те са богати на фибри и различни витамини, които също подпомагат дейността на сърцето. За това трябва да приемате всеки ден различни зеленчуци.

5. Растителни протеини (леща и бобови)

Бобовите растения са богати на полезни мазнини, които подпомагат сърцето ви. Също така те са богати на протеини и намаляват нивото на холестерол.

Прочетете още