1 декември - Световен ден за борба със СПИН

1 декември - Световен ден за борба със СПИН
1 Декември 2018

Първи декември е Световният ден за борба със СПИН. За първи път този ден е отбелязан през 1988 година. Тогава Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с вироса ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН.

Този ден е посветен на повишаване осведомеността за СПИН-пандемията, причинена от разпространяването на вируса ХИВ. Правителствени и неправителствени организации по света отбелязват датата с лекции за болестта, както и контрола и превенцията ѝ.

Международният символ на борбата с ХИВ/СПИН е червената панделка. Тя е израз на солидарността към хората, живеещи с ХИВ и обединява усилията в общата борба срещу болестта. Червеният цвят на панделката символизира и любовта, също така изразява съпричастността към засегнатите от заболяването. Червеният цвят е и предупреждение да не се подхожда лекомислено и да не се пренебрегва един от най-големите проблеми на нашето съвремие.

От 1996 година с отбелязването на този ден се заема Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). Оттогава Световният ден за борба със СПИН се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превецията, образованието и информираността.

Прочетете още